Az első kurzust Ceferi Soler tartotta.

 

Ceferi Soler a Barcelona-i Esade Business & Law Schools tanára negyedik alkalommal érkezett az MCC-be hogy előadásával megnyissa a Vezetőképző idei programját. Soler nemzetközileg elismert szaktekintély, a bankszertorban eltöltött huszonöt év tapasztalataiból merítve közép- és felsővezetők számára tart továbbképzést a vállalatirányítás területén. Nekünk a vállalatirányítás pszichológiájáról tartott előadást, majd egy esettanulmányon keresztül a gyakorlatban is kipróbálhattuk a tanultakat.

 

Soler pszichológusként azt vallja, hogy az eredményes vezető legfontosabb ismérve, hogy képes megtalálni az egyensúlyt a hatékonyság és a humánus megoldások között. Általános érvényű tanácsa mindenki számára, hogy pontosan tudjuk, milyen értékeknek rendeljük alá magunkat és a személyes siker érdekében ezekhez az értékekhez akár átmeneti lemondások árán is ragaszkodnunk kell. A pontos célmeghatározás mellett elengedhetetlennek tartja az eszközök helyes megválasztását is. Arra bíztat, hogy ismerjük meg  és alkalmazzuk az elsimerés  és a megerősítés, valamint a pozitív pszichológia módszereit. A kurzus kulcskérdései voltak még a viselkedés kulturális beágyazottsága, a normák és az attitűd viszonya valamint egy együttműködés lélektana.

 

A tartalmas kurzus végén Soler egy jóslatot is megfogalmazott és kérte, hogy kísérjük figyelemmel, vajon beigazolódik-e a meglátása. Úgy gondolja, hogy a jövőben az üzleti életben mind nyíltabban kifejezésre kerülnek majd a döntések ezidáig felszín alatt becsatornázott érzelmi motívumai. Ceferi életből merített példáit és csattanós paraboláit még sokáig szívesen hallgattuk volna.

 

Polonkai Éva