Nelson Mandela egykori tanácsadója újra az MCC-ben

 

Professzor David Venter immár harmadik alkalommal látogatott el hozzánk a Vlerick Management School-ról és tartott tréninget a Collegiumban.

 

Mostani előadása az Értékteremtő tárgyalás címet viselte, hiszen a tárgyalás a lehetőségek művészete, s mindig azt kell szem előtt tartanunk, mit tudunk közösen elérni. Péntek este egy rövid bevezető után máris esettanulmánnyal kezdtünk, mivel a professzor úr szerint a hibáinkból többet tanulhatunk, mint a sikereinkből. Ez be is bizonyosodott, mivel „tapasztalt” tárgyalóként, már könnyebben tudtunk azonosulni a tárgyalóasztalok mellől hozott példákkal. Megtanultuk, hogy az üzlet nem a versengésről, sokkal inkább a kapcsolatokról szól, a személyes jelenlét, a kölcsönös szimpátia és bizalom a jó üzlet alapja, és hogy a kapcsolatok tartják egybe az egyezségeket, megállapodásokat.  Ezek alátámasztására saját életéből, munkájából hozott példákat jó és rossz tárgyalási és meggyőzési módokra a professzor úr. A kulturális beidegződések szerepe a tárgyalás és az üzletkötés során kiemelkedő jelentőségű, ismernünk kell önmagunkat és partnerünket egyaránt. Az azonos kulturális alap mindenképpen elősegíti a sikeres tárgyalást, de a rugalmasság még ebben az esetben is elengedhetetlen. Nem mindegy milyen keretbe ágyazzuk mondandónkat, a probléma definiálása már önmagában determinálja magát a problémát is. Személyes tapasztalatai alapján Venter úr Nelson Mandelát tartja a 20. század legnagyobb tárgyalójának, aki nemcsak mindig tiszteletben tartja partnerei akaratát és szükségleteit, de erkölcsileg is kikezdhetetlen személyiség, ami szintén nélkülözhetetlen a jó alkupozícióhoz.

 

A hétvége végére tudatosítottuk, hogy a tárgyalástechnikában nincs olyan lehetetlen, minden nemből lehet igent kovácsolni, amennyiben megértjük és tiszteletben tartjuk partnerünk érdekeit.

 

Szabó Anita

 


 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.