Nelson Mandela egykori tanácsadója újra az MCC-ben

 

Professzor David Venter immár harmadik alkalommal látogatott el hozzánk a Vlerick Management School-ról és tartott tréninget a Collegiumban.

 

Mostani előadása az Értékteremtő tárgyalás címet viselte, hiszen a tárgyalás a lehetőségek művészete, s mindig azt kell szem előtt tartanunk, mit tudunk közösen elérni. Péntek este egy rövid bevezető után máris esettanulmánnyal kezdtünk, mivel a professzor úr szerint a hibáinkból többet tanulhatunk, mint a sikereinkből. Ez be is bizonyosodott, mivel „tapasztalt” tárgyalóként, már könnyebben tudtunk azonosulni a tárgyalóasztalok mellől hozott példákkal. Megtanultuk, hogy az üzlet nem a versengésről, sokkal inkább a kapcsolatokról szól, a személyes jelenlét, a kölcsönös szimpátia és bizalom a jó üzlet alapja, és hogy a kapcsolatok tartják egybe az egyezségeket, megállapodásokat.  Ezek alátámasztására saját életéből, munkájából hozott példákat jó és rossz tárgyalási és meggyőzési módokra a professzor úr. A kulturális beidegződések szerepe a tárgyalás és az üzletkötés során kiemelkedő jelentőségű, ismernünk kell önmagunkat és partnerünket egyaránt. Az azonos kulturális alap mindenképpen elősegíti a sikeres tárgyalást, de a rugalmasság még ebben az esetben is elengedhetetlen. Nem mindegy milyen keretbe ágyazzuk mondandónkat, a probléma definiálása már önmagában determinálja magát a problémát is. Személyes tapasztalatai alapján Venter úr Nelson Mandelát tartja a 20. század legnagyobb tárgyalójának, aki nemcsak mindig tiszteletben tartja partnerei akaratát és szükségleteit, de erkölcsileg is kikezdhetetlen személyiség, ami szintén nélkülözhetetlen a jó alkupozícióhoz.

 

A hétvége végére tudatosítottuk, hogy a tárgyalástechnikában nincs olyan lehetetlen, minden nemből lehet igent kovácsolni, amennyiben megértjük és tiszteletben tartjuk partnerünk érdekeit.

 

Szabó Anita