2012-04-10

 

A New York-i professzor egészségpolitika tréninget tartott a Vezetőképző program diákjainak.

 

Március 30-án és 31-én a Vezetőképző program meghívott előadója Victor G. Rodwin volt. A professzor a New York University Robert F. Wagner Graduate School of Public Service oktatója, szakterülete az egészégpolitika és égészségügyi menedzsment. Az Egyesült Államok mellett kutatási területe a francia egészségügyi rendszer is. Idén először köszönthettük vendégelőadóink közt.

Az első nap célja az volt, hogy mindannyian tisztában legyünk az egészségügyi ellátás menedzsmentjének legfontosabb alapfogalmaival. Rodwin professzor a mi záporozó kérdéseink és néhány szemléletes grafikon segítségével mutatta be az egészségbiztosítók és egészségügyi szolgáltatók amerikai rendszerét. A magánbiztosítók és a szövetségi programok (Medicare, Medicaid) mellett felhívta figyelmünk a biztosítás nélküli, illetve az alulbiztosított amerikai állampolgárok magas arányára. Megtudtuk, hogy a másik nagy probléma az Egyesült Államok egészségügyi ellátásában, hogy az OECD országok legköltségesebb szolgáltatását nyújtja. Az ezen problémákra adott politikai válasz, az 2009-es Affordable Care Act főbb vonalait is megismertük.

A professzor két érdekességre is felhívta a figyelmünket, egyrészt az állami szerepvállalás magas arányára, másrészt a magánbiztosítások körében az utóbbi évtizedekben végbement forradalomra, miszerint a klasszikus biztosításokat szinte teljesen felváltották az irányított betegellátást előnyben részesítő biztosítási csomagok.

A második nap délelőttjén a mienk volt a fő szerep. A Rodwin professzor által ajánlott 4 cikk alapján csoportokban prezentáltunk. Több szempontból összehasonlítottuk a magyar és az amerikai egészségügyet. Beszéltünk a modern egészségügy előtt álló kihívásokról is. A professzor érdeklődése a hazai helyzet iránt szinte határtalan volt, de a közös ebéd után új témába fogtunk.

A délutáni közös gondolkodás során felismertük, hogy a leggyakrabban használt teljesítmény-indikátorok, mint például a születéskor várható élettartam, vagy az ezer lakosra jutó ágyszám félrevezető lehet az egészségügyi rendszer megítélésében. A legtisztább mutatónak az egészségügyi ellátással elkerülhető halálesetek számát találtuk. Megtudtuk, hogy ebben az Egyesült Államok a fejlett világ egyik legrosszabb mutatójával rendelkezik, ugyanakkor Kelet-Európában még magasabbak ezek a számok. Ez az alapvető egészségügyi ellátások alacsony hozzáférhetőségét, illetve nem elégséges színvonalát jelzi.

A kétnapos tréning tanulsága az volt számunkra, hogy az egészségpolitika egy sokrétű, érdekes és folyamatosan fejlődő terület. Számunkra – mint egy az egészségügy reformjával küzdő ország számára – különösen fontos, hogy aktívan foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel.

Széll Tamás

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.